19 oktober 2021

10 tips tegen honger en eetbuien

Een gezond voedingspatroon dat ingericht is op jouw leefstijl en uit goede voeding bestaat, hoort ervoor te zorgen dat je goed verzadigd bent en te voorkomen dat je honger lijdt. Toch kun je wel eens last krijgen van een hongeraanval of een eetbui. Hierbij 10 tips die je honger tegen gaan en kunnen helpen om eetbuien te voorkomen!

1. Eet meer vezels

Het eten van vezelrijke voeding houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en heeft een gunstige invloed op verzadigingshormonen. Vezelrijke voeding valt onder de basis van gezonde voeding. Het bevat veel voedingstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en andere nutriënten die je niet alleen een hongergevoel tegen gaan, maar ook je gezondheid bevorderen.

2. Drink meer water en groene thee

Veel mensen verwarren dorst met honger en gaan op zoek naar iets te eten, terwijl ze eigenlijk gewoon zouden moeten drinken. Drink daarom als je honger of trek hebt eerst een aantal grote glazen water of drink een glas groene thee. Dit is meestal al voldoende. Ook helpt het om meer water of groene thee te drinken rondom je maaltijden. Drink tijdens de maaltijd dan weer niet te veel om de spijsvertering optimaal te houden.

3. Eet complete maaltijden

Het eten van (te) kleine maaltijden en kleine snacks kunnen je eetlust juist verhogen en is minder goed voor je energiepeil. Eet in plaats daarvan completere maaltijden die niet alleen maar uit eiwitten bestaan, maar ook (vezelrijke) koolhydraten en gezonde vetten bevatten. Dit verzadigt beter, controleert je hongergevoel en zorgt voor minder schommelingen in je energie. Zorg daarom dat je regelmatig voldoende groenten, fruit, bonen, noten en zaden eet.

4. Eet voldoende eiwitten (proteïne)

Eiwitten in je voedingspatroon kunnen het gevoel van verzadiging vergroten. Hierdoor eet je vaak ook minder en voorkomt het dat je snel weer honger krijgt. Je kunt er dus het beste voor zorgen dat al je maaltijden een portie eiwitten bevatten. Denk hierbij niet alleen aan dierlijke eiwitten, maar vooral ook aan plantaardige eiwitten zoals bijvoorbeeld de plantaardige eiwitshake van Orangefit.

5. Drink (cafeïnevrije) koffie

Koffie kan je lichaam niet alleen helpen bij de verbranding van vet en het bevorderen van je sportprestaties, maar ook je honger tegen gaan. Ook kan het je eetlust aanzienlijk verminderen en een hongergevoel onderdrukken. Er zijn ook mensen die juist trek krijgen van het drinken van koffie; daarbij werkt deze tip dan weer niet.

6. Verlaag je stress

Stress heeft een ongunstige invloed op je lichaam en je gezondheid. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van toenemende stress en ook strenge diëten (waarbij je niets meer toelaat omdat het "niet in je dieet past") kan heel wat stress veroorzaken en de kans op food cravings of overeten juist aanzienlijk verhogen.

7. Zorg voor voldoende slaap

Slaap zorgt onder andere voor meer energie en minder stress, maar vooral ook dat je minder behoefte hebt aan snelle suikers en andere "lekkere dingen". Slaap je echter te weinig, dan kan dit heel negatief uitpakken voor je eetlust en je hongergevoel. Een korte nachtrust remt de aanmaak van leptine (verzadigingshormoon) en stimuleert juist de aanmaak van ghreline, een hormoon dat de eetlust opwekt. Door goed te slapen kun je dit voorkomen.

8. Zorg voor afleiding

Veel mensen eten (bewust of onbewust) uit gewoonte, emotie (zie volgende tip) of gewoon uit pure verveling. Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen. Doe sit-ups. Maak een wandeling. Doe een workout. Of ga een rondje hardlopen. Dit maakt je actief en kan je hongergevoel gunstig beïnvloeden.

9. Vermijd trigger foods

Bewerkte producten en andere fabrieksvoeding spelen in op onze natuurlijke behoefte naar zoet, zout en vet. Hierdoor is het vaak lastig om het te laten staan of met mate te eten. Kun jij het bij een koekje of een handje chips laten? Dan is dit geen probleem. Druk je echter twee repen of een pak koek naar binnen na het eten van die eerste hap, dan kun je deze producten het beste helemaal vermijden door het niet in huis halen.

10. Herken echte honger

Heb je behoefte aan eten? Heb je een grote drang naar chocola of juist trek in iets hartigs? Neem dan even een moment voor jezelf en stel de volgende vragen: Wat voel ik op dit moment? Wat is de reden dat ik wil eten? Heb ik echt honger of gewoon trek in iets? Veel mensen hebben moeite met het onderscheiden van een hongergevoel. Het signaal dat je krijgt is dan vaak geen fysieke honger, maar mentale trek in eten dat voortkomt uit een gevoel van rusteloosheid, verveling, frustratie, verdriet, angst of een depressief gevoel. Mentale trek komt vaak plotseling opzetten. Door hier even bij stil te staan en niet direct de koelkast in te duiken, kun je het onderscheid maken en het eten uitstellen tot het moment waarop je écht honger hebt.

Tips gelezen. En nu?

Honger is een belangrijk signaal van het lichaam dat je uiteraard niet moet negeren. Deze tips kunnen je wel helpen om je eetlust onder controle te houden en je honger te beperken. Heb je hierbij professionele hulp nodig, we helpen je graag verder! Kijk dan even op onze 'Voeding & Lifestyle' pagina en vraag een intakegesprek aan.

Veel succes!

VorigeOverzichtVolgende
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

©2024 Vitaal Trainer Proclaimer Privacy & cookies Webontwikkeling: 2nd Chapter